Запіканка з сиру в духовці: найсмачніші рецепти

Кожен з нас, хто в далекому чи не дуже дитинстві відвідував російський дитячий садок, чудово пам’ятає смачну сирну запеканочку, яку нам давали на сніданки або полуденки. Запіканка з сиру в духовці є дуже корисним і прекрасним стравою для дітей, приготовлена мамою і в домашніх умовах.

Що ж потрібно для її приготування також як у дитячому садку?

Введення

Почнемо з того, що зробити цю смачну запіканку з сиру в духовці під силу кожній, навіть початківця, господині. Є головний рецепт цієї страви з манкою, але при бажанні, його можна урізноманітнити родзинками, різними фруктами і ягодами. Не складе особливих труднощів приготувати її з бананами або з яблуками. Або зробити в духовій шафі або мультиварці вегетаріанську запіканку із знежиреним сиром, без манки і додавання сирих яєць. Існує різноманітна кількість рецептів, ось основний з них.

Загрузка...

Традиційна

Склад:

  • свіжий сирок 0,5 кг (можна знежирений, але щоб запеканочка вийшла «як в дитинстві в садку» краще варто взяти 3-5% жирності);
  • манка 80 гр;
  • пастеризоване молоко 4 ст. л;
  • цукор — пісок приблизно половина граненого склянки;
  • сіль трохи;
  • ванілін для смаку;
  • яйце куряче;
  • 3 ложки нежирної сметани;
  • вершкове масло або маргарин.

Процес приготування:

Манну крупу заливаємо молоком і залишимо десь на чверть години. Крупинки манки повинні розбухнути, повністю ввібравши в себе молоко. Беремо іншу чашку, розминаємо в ній виделкою сирок, бажано, щоб він був дуже свіжим, бажано домашнього виробництва.

Додаємо трохи солі, цукор, пару пакетиків ваніліну (кому як подобатися, за бажанням можна покласти або просто обійтися без ваніліну). Все перемішуємо. Потім в отриману сирну масу додаємо куряче яйце. Знову перемішуємо. Слідом додаємо набряклу від молока манку. Ретельно перемішуємо. Бажано використовувати міксер або блендер, щоб вийшла однорідна маса.

Якщо після додавання всіх інгредієнтів, це «тісто» здасться вам трохи рідкуватим, можна ще покласти пару ложок сухої манної крупи. Вона вбере в себе решту зайву рідину.

Форму для випікання добре намастити вершковим маслом і рівномірно розкласти сирну масу. Зверху помазати нежирної сметаною і посипати манною крупою. Отруїти запіканку в попередньо нагріту до 180 градусів духовку. Періодично поглядати статус готовності страви. В середньому така «смакота» вже готова через 30 — 40 хвилин.

Для появи апетитною рум’яною кірочки, можна в процесі готовності дістати з духовки піднялася і гарячу запіканку і змастити верх шматочком масла. Потім дати їй спокійно допечься.

Як тільки блюдо приготується і підрум’яниться, треба витягти його з духовки і дати охолонути. Потім розрізати на порційні шматочки і можна подавати до столу. Таку страву смачніше всього є в холодному вигляді зі сметаною, фруктовим джемом і домашнім варенням.

З яблуками

Склад:

  • сир 500 р;
  • крупа манна 3 ст. л;
  • цукор 3 ст. л;
  • 3 хороших стиглих яблучка;
  • 2 яйця;
  • мелена кориця;
  • сметана 1 ст. л;
  • маргарин для змащування форми.

Процес приготування:

Беремо свіженький сирок, викладаємо в глибоку миску і гарненько розтираємо виделкою. Потім поступово додаємо 2 яйця, сметану (краще використовувати нежирну 15-20%), манну крупу, додаємо цукор і ретельно перемішуємо. Дамо «тесту» трохи постояти щоб крупинки манки розбухнули.

Тим часом добре вимиті яблука очищаємо від шкірки і нарізаємо невеликими напівкруглими шматочками. Посипаємо меленою корицею і розмішуємо.

Беремо добре змащену маслом форму, викладаємо на дно яблука, а зверху рівномірно розподіляємо сирну масу. Відправляємо в попередньо розігріту до 180 градусів духовку хвилин на 30 — 40. Як приготуватися, перекласти на плоску тарілку і дати охолонути.

Вегетаріанська

Деякі люди в силу своїх релігійних поглядів, кулінарних уподобань або стану здоров’я змушені повністю відмовитися від вживання білкової їжі виключаючи молочні продукти. Це продукти тваринного походження: м’ясо та риба. На жаль, яйця також відносяться до м’ясних продуктів і багатьом заборонені. Ну а якщо хочеться побалувати себе і своїх близьких чимось смачненьким і корисним до чаю?

У таких випадках на допомогу приходять вегетаріанські рецепти страв, за смаком ні краплі не поступаються таким же страв, але з додаванням м’ясних продуктів. Прекрасним прикладом є рецепт сирної запіканки без яєць з бананом.

Отже, приступаємо.

Склад:

  • знежирений сир — 500 гр.;
  • манна крупа — 60 гр.;
  • цукор — 0,5 склянки;
  • 1 стиглий банан;
  • сметана 100 гр. (під час готування сметану можна не застосовувати, замінивши на м’якоть одного банана);
  • харчова фольга.

Процес приготування:

В окремій глибокій тарілці розтерти сир, потім додати цукор, сметану і манну крупу. Ретельно перемішати. В іншій мисці подрібнити блендером м’якоть банана і викласти в отриману суміш. Ще раз перемішати. Застелити харчовою фольгою підготовлену форму для запікання. Акуратно рівномірним шаром перекласти туди сирну масу. Поставити форму в розігріту духовку і випікати приблизно 30 — 40 хвилин при температурі 190 градусів до готовності.

Таку запіканку з сиру і банана можна зробити і в мультиварці, використовуючи режим «Випічка» приблизно 40 хвилин.

До складу страви можна додати:

  • Ізюм;
  • Курагу;
  • Чорнослив;
  • Корицю;
  • куркуму.
  • Також остигле страву можна прикрасити свіжими фруктами і ягодами і подавати до столу. Навіть найбільш затяті супротивники вегетаріанства будуть у захваті!