Жульєн з грибами: прості і складні рецепти

Чому французи, нарізаючи свіжі літні овочі двох міліметрової соломкою в салат або суп, назвали цей процес «julienne», невідомо. У сьогоднішньому кулінарному мистецтві так позначають холодну підготовку овочів перед закладанням у гарячі страви і приправи.

Жульєн по-російськи – це гаряче блюдо, де всі складові ріжуться тонко і заливаються вершковим «Бешамель», теж французьким шедевром.

Основа соусу – підігрітий коктейль з борошна, масла і молока.

Класикою вважається жульєн з грибами і курячим м’ясом, приготований в кокотнице. Багатство вигадки кулінарів створило різноманіття смачних аналогів з дарами моря, свіжою і копченою рибою: примхливість поєднань дивує новизною смаків.

Головне в цій страві – дрібно порізані інгредієнти, смачний соус і запечена скоринка: склад і посуд важливі менше.

Простий рецепт з курятиною

Інгредієнти:

  • курка без кісток – півкіло;
  • молоко – чверть літра;
  • твердий сир – 150 гр.;
  • масло (вершкове);
  • сіль;
  • перець (чорний);
  • кріп.

Наріжте тоненько м’ясо і обсмажте з маслом, перевертаючи, на сковороді протягом десяти хвилин. Розведіть в молоці три ложки борошна, покладіть сіль, перець і дрібно порубаний кріп. Залийте курку приготованим соусом і варіть кілька хвилин. Розділіть масу по кокотницях, зверху посипте тертим сиром і поставте в 180-градусну (заздалегідь розігріту) духовку на десять хвилин.

Загрузка...

Ніжна класика

Найпопулярніший смачний жульєн з грибами приготувати просто, а при добавці в нього творожника виходить ніжний продукт.

Інгредієнти:

  • сметана – чверть літра;
  • сирі печериці – 200 гр.;
  • сир: 200 гр. (м’який), 100 гр. (сирний);
  • цибуля – 1 штука (ріпчаста);
  • куряче м’ясо – 150 гр. (відварне);
  • сіль;
  • перець подрібнений (чорний);
  • несолодкі булочки – 4 штуки.

Жульєн замість кокотниць можна приготувати в булочці.

Печериці варіть десять хвилин в киплячій підсоленій воді, потім підсушіть і тонко поріжте. Сильно порубаний лук отпассеруйте до м’якого стану, додати шампіньйони і все підрум’яньте: в кінці додайте порізану курятину і перемішайте.

Булочки розріжте навпіл і вийміть м’якоть, залишивши боки не більше сантиметра. Розкладіть масу по змазаним маслом булочкам, покрийте кубиками кисломолочного сиру, а м’який дрібно зітріть: третьою частиною, перемішаної зі сметаною, покрийте творожник, залишками посипте зверху. Температура запікання – сто вісімдесят градусів. Трохи підвищена калорійність цього рецепта виправдана його ніжним смаком.

З шинкою

Шинка додасть пікантної гостроти, якщо взяти копчену: її потрібно двісті грам, стільки ж – свіжих грибів. Зваріть цілу курку, подрібніть її і шинку. Поріжте гриби і змішайте з рубаним луком. Кількість інгредієнтів у горщиках має бути однаковим. Викладіть зверху порізані кільцями маслини (40-50 штук) і повну ложку (чайну) сметани. Залийте вміст гарячим курячим бульйоном, прикрийте сирним скибочкою і запікайте до 200 градусів духовці.

З морепродуктами

Оскільки начинка буде запікатися в тарталетках, подбайте про них заздалегідь. Всередину підійде морський коктейль, мідії, кальмари – що любите, 400 грамів. Запасіть банку сметани, 200 грамів твердого сиру, цибулину і спеції.

Всі порубаєте в дрібну масу. Обсмажте цибулю до напівготовності, після добавки морепродуктів – повністю, хвилин десять. Покладіть сметану і тушкуйте ще стільки ж, до густоти. Розкладіть начинку, накрийте сиром і приберіть в 180-градусний жар на півгодини.

З мовою

Щоб зробити жульєн з мовою, підійдуть і печериці, але ніжніше буде з вишеньками.

Зваріть свинячий мову зі спеціями, залишивши після готовності в бульйоні на чверть години. Витягнувши, видалити шкіру і жилки, поріжте. Гриби переберіть, нашаткуйте і обсмажте. Вийміть шумівкою, перемішайте з мовою і розкладіть в ємності. В залишки грибного соку доповісте масло, зелень, приправи і просіяне борошно (2 столових ложки).

Тушкуйте до рум’яного кольору і додайте стакан жирних вершків, після загустіння – 2 тертих плавлених сирка, ретельно розмішуючи. Розлийте соус по формочках, посипати твердим сиром і запікайте чверть години в мультиварці з режимом «Випічка», стільки ж при 200 градусах в духовці.

Рецепт «Осінь в лісі»

З кінця літа до морозів – грибний сезон: їх смажать, варять супи, деякі види їдять свіжими, сушать, солять і маринують. Уявіть, що жульєн з грибів з картоплею теж існує: він дуже ситний і корисний.

Інгредієнти:

  • картопля – 10 бульб;
  • гриби – півкіло;
  • сир: твердий – 220 грамів, плавлений – упаковка;
  • цибуля ріпчаста – 3 головки;
  • часник – 3 зубчики;
  • борошно – 2 ложки (столові);
  • 2 яйця;
  • масло вершкове, рослинне;
  • спеції, сіль.

Обсмажте гриби, згасите цибулю і змішайте. Поріжте картоплю маленькими кубиками. Зробіть заварний соус: на сухій сковороді підсмажте борошно, додайте вершкове олію і розтопіть, додайте окріп і доведіть до однорідності. Додати плавлений сир, перемішайте, посоліть, остудіть. Вбийте яйця, розмішайте. Розкладайте в горщики шарами: картопля, цибульно-грибну суміш, подрібнений часник, соус і тертий сир.

Випікайте півгодини при температурі 180 градусів.