Жульєн з куркою: калорійність і особливості страви

У рядку закусок, особливо гарячих, серед інших вирізняється жульєн з куркою. І не тільки завдяки своїй назві. Готувати його досить просто і швидко. Це дозволить не тільки здивувати нежданих гостей, але і побалувати своїх домашніх чудовим і смачним блюдом.

Історія

У французькій кухні слово «julienne» (від назви місяця – липень) означає спосіб нарізання овочів у вигляді соломки. Жульєн з куркою, запечена з сиром і соусом, називається «кокот» (від фр. «cocotte» — запіканка). Готується вона в спеціальних порційних металевих каструльках з довгими ручками – в кокотницях. Їх обсяг складає 100 гр., однак бувають кокотниці з більшою місткістю.

Загрузка...

Соус

Класичний рецепт передбачає використання соусу «Бешамель». Приготувати його під силу будь-якій господині.

Спочатку в холодне молоко або вершки (750гр.) кладуть спеції (розмарин, чебрець, часник, цибулю, корінь петрушки і т. д.). Потім все потрібно нагріти на повільному вогні. Кип’ятити не можна, суміш повинна бути кімнатної температури. 50 гр. вершкового масла розтопити на вогні і обсмажити в ньому близько 50 гр. борошна. Вона повинна стати золотистою.

Потім в борошно вливається тонкою цівкою молоко. Суміш необхідно весь час помішувати, щоб уникнути появи грудок. Вариться соус на повільному вогні до однорідної маси.

Якщо утворилися грудки, можна скористатися блендером або процідити соус через сито.

Рецепти

Простий

Ми звикли, що до складу цієї страви обов’язково повинні входити гриби. Але існує і простий рецепт.

Склад:

  • Курка (філе) – 500гр;
  • Сир – 150 гр;
  • Молоко – 250 гр;
  • Борошно – 3 ст. л;
  • Спеції (сіль, перець, кріп) і вершкове масло за смаком.

Приготування:

Нарізану соломкою курку потрібно обсмажити на розтопленому вершковому маслі (10-15 хв). Молоко змішати з борошном, не допускаючи появи грудочок, додати туди спеції. Можна додати сушену або свіжу зелень (кріп або петрушку). Суміш залити курку, і протушкувати все близько 3 хв. Потім курка розкладається в кокотниці або іншу термостійку посуд, зверху посипається тертим сиром. Випікають блюдо близько 10 хв. в духовці, розігрітій до 180°. Деякі роблять жульєн в горщиках.

У жюльєн з курки можна також додати обсмажену цибулю або інші овочі.

C грибами

Більш звичне блюдо – це жульєн з курки з грибами.

Склад:

  • Філе курки – 300 гр;
  • Гриби – 300 гр;
  • Сир – 100 гр;
  • Цибуля – 100-150 гр;
  • Вершки (20%) – 200 гр;
  • Борошно – 1 ст. л;
  • Спеції (сіль, перець, мускатний горіх).

Приготування:

Птицю наріжте великими смужками, гриби і цибулю – соломкою. На сковороді обсмажте курку на рослинному маслі до золотистої скоринки. Після того, як вона охолоне, її потрібно нарізати подрібніше. Цибулю і гриби обсмажують окремо. Гриби зазвичай беруть печериці або білі, але також чудово підійдуть гливи, лисички, рижики, опеньки та ін

Приготуйте соус. На сковороді борошно обсмажити до золотистого кольору. Посуд повинна бути чистою і сухою. Потім, помішуючи, до неї додайте вершкове масло до отримання однорідної маси. Далі, також помішуючи, вводяться вершки. Суміш посолити, поперчити, додати спеції. Соус томити на повільному вогні до загусання.

Змішайте всі інгредієнти з соусом і додайте у формі або на сковороді, посипте натертим на крупній тертці сиром. Духовку розігріти до 180°, випікати 10-15 хв.

Інші варіанти

Крім класичних, існує також безліч різних варіантів начинки для жульєна. Це може бути:

  • картопля;
  • рис;
  • морепродукти (риба, кальмари, креветки, мідії);
  • свинина;
  • шинка;
  • печінка;
  • качка;
  • кролик;
  • маслини;
  • овочі (гарбуз, брюссельська капуста і т. д.).
  • Їх використовують окремо або в різних поєднаннях.

    Сир може бути твердий («Гауда», «Голландський», «Російський»), напівтвердий («Тильзиттер»), ніжний сирний сир.

    В мікрохвильовці або в мультиварці

    У відсутності плити чи духовки можна скористатися мікрохвильовою піччю. Для цього можна взяти будь-який вподобаний рецепт.

    Філе потрібно буде порізати і варити близько 10 хв на максимальній потужності. Потім до м’яса додати гриби і запікати такий же час в мікрохвильовці. Зайву рідину потрібно злити. Оскільки приготувати соус буде досить проблематично, краще взяти майонез або змішати його з вершками. Залити сумішшю курку з грибами, посипати сиром і випікати на максимальній потужності приблизно 15-20 хв.

    Багато сучасні господині роблять жульєни в мультиварці. Процес нескладний. М’ясо потрібно готується 40-50 хвилин в режимі «ВИПІЧКА». Для обсмажування грибів і цибулі підійде режим «СМАЖЕННЯ». Бажаючі можуть на цьому режимі приготувати соус або скористатися майонезом. В чаші потрібно змішати всі інгредієнти, посипати натертим на крупній тертці сиром, вибрати режим «ВИПІЧКА» і запікати близько 20 хв.

    Вибір посуду

    Багато хто задається питанням, як приготувати цю страву, якщо немає кокотниць або просто підходящої посуду або просто хочеться здивувати гостей? Існує декілька креативних варіантів. Один з них – зробити жульєн в тарталетках.

    Можна також взяти невеликі булочки, зрізати верх, вийняти м’якуш, покласти всередину начинку і запекти. Такий оригінальний жульєн можна з’їсти прямо з «посудом».

    Калорійність

    Жінки, які дотримуються правильного харчування або сидять на дієті, задаються питанням, яка калорійність у цієї страви. Природно, вона буде коливатися в залежності від входять до складу продуктів. В цілому калорійність становить 140-400 ккал. Однак і у тих, хто стежить за вагою, немає підстав відмовляти собі в задоволенні.

    Можна приготувати дієтичний жульєн, з мінімальною калорійністю (89-90 ккал). Для цього потрібно взяти курячі грудки (філе), цибулю, гриби, трохи сиру. Замість жирного соусу з вершків краще взяти 1% ряжанку і знежирений сир.

    Приємного апетиту!